Pe pagina de facebook a ANAF au fost publicate in 07.10.2015 raspunsuri la intrebari legate de declaratiile care se depun la ANAF imediat dupa infiintarea la Registrul Comertului.
Intrebare contribuabil : Ce documente se depun la Anaf pentru o societate nou infiintata (neplatitoare de tva?Care sunt termenele de depunere?
Raspuns ANAF : Informaţiile de la Oficiul Registrului Comerţului sunt transmise electronic către ANAF.
Doar în situaţia în care se modifică datele declarate la registrul comerţului aveţi obligaţia să depuneţi formularul 010 “Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entități fără personalitate juridică” ori de câte ori se modifică datele declarate anterior (de exemplu: dobândirea calităţii de angajator, înregistrarea ca plătitor de accize, înregistrarea ca plătitor de TVA etc.
În principiu modificările ulterioare ale datelor declarate iniţial trebuie aduse la cunoştinţa organului fiscal competent, în termen de 30 de zile de la data producerii acestora, dar mai sunt şi alte termene în funcţie de situaţia în care vă aflaţi.
Intrebare contribuabil : SRL nou infiintat la Registrul comertului, neplatitor de tva si impozit micro. Ce trebuie sa facem la ANAF ca firma sa devina activa fiscal?
Raspuns ANAF : O societatea comercială, devine activă, odată cu încheierea formalităţilor obligatorii, la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, nefiind necesar a se îndeplini alte obligaţii la unitatea fiscală competentă.
În cazul modificării datelor (situaţiei) iniţiale (de la data înfiinţării), există obligaţia completării şi depunerii la organul fiscal competent, a Declaraţiei de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică – formularul 010.
Intrebare contribuabil : Dupa incetarea suspendarii activitatii la Registrul Comertului, a unei firme careia i s-a suspedat din oficiu codul de tva pe perioda inactivitatii, i se atribuie automat codul de tva sau se urmeaza toata procedura cu 088?
Raspuns ANAF : In situatia in care o firma isi reia activitatea, reinregistrarea in scopuri de TVA se face in conformitate cu prevederile Ordinului presedintelui ANAF nr. 18/2015 respectiv prin depunerea formularelor 099 si 088 .
Intrebare contribuabil : Dupa inregistrarea firmei la ONRC, firma trebuie sa obtina codul de platitor de tva. Dat fiind ca procedura actuala este una extrem de complexa si rata de refuz in acest moment destul de ridicata, acest fapt creeaza multe aspecte negative in ce priveste viitorul acestei firmei, deoarece neprimind cod de tva majoritatea nu mai pot desfasura activitate in conditiile respective, intrucat peste plafonul impozabil ar datora tva fara sa poata recupera. Nu contest procedurile actuale, doar ca cred ca din practica de pana acum in consilierea infiintarii de firme ar fi mult mai util ca aceasta procedura de obtinere cod de tva sa fie facuta la infiintare la ONRC sigur cu suportul ANAF, astfel ca daca firmei i se refuza inregistrarea ca platitor de tva sa nu mai duca procedurile de infiintare firma la final sa mai cheltuie bani cu infiintarea. Mai ales ca si costurile de radiere ulterioara sunt semnificative
Raspuns ANAF: Noua procedura de inregistrare in scop de TVA este considerată un instrument de util care sa contribuie la reducerea evaziunii fiscale din domeniul TVA. Precizam ca puteți solicita inregistrarea în scopuri de TVA prin optiune la infiintarea societății prin depunerea la unitatea fiscala a formularelor 098 și 088 în ACEEAȘI ZI a depunerii cererii de inregistrare la ONRC.
Ce bine ar fi daca s-ar aplica si in teritoriu tot ce se spune de la centru!
Nu cred ca vreo firma a reusit procedura de inregistrare in aceasi zi cu depunera actelor la ONRC.